Sociaal-emotionele begeleiding is een erg breed begrip. Kinderen en jongeren kunnen voor uiteenlopende klachten bij Fleur OP Texel terecht. Voorbeelden hiervan zijn somberheid, boosheid, agressie, angsten, faalangst en een negatief zelfbeeld. We stellen samen doelen op voor de behandeling en evalueren deze regelmatig.
Voordat we aan de slag gaan, zal het soms nodig zijn om middels een uit te vinden waar bepaald gedrag vandaan komt. Er wordt getracht een functieanalyse te maken. Hierin wordt bekeken wat er aan het gedrag vooraf gaat en wat het oplevert. Ook wordt in kaart gebracht of er factoren zijn die de klachten in stand houden.
We maken gebruik van de meest moderne methodiek binnen de psychologie: Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
ACT helpt je bij:
- het kunnen accepteren van pijnlijke situaties en het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens (bv. angst, piekeren)
- meer aandacht hebben voor wat zich nu feitelijk afspeelt (mindfulness) en beter kunnen focussen
- zicht krijgen op wie je bent, wat je waardevol vindt en wat je nog wilt bereiken in dit leven (en hoe daar naar op weg te gaan)
Verandering gaat niet vanzelf en begeleiding vraagt een behoorlijk inzet. Om hiervoor gemotiveerd te blijven, kijk ik samen met jou welke oefeningen voor thuis het best bij jou passen. Het kost wat, maar..het levert je dan ook iets op voor de rest van je leven!
Daarnaast maken we tijdens de begeleiding ook gebruik van technieken uit de Cognitieve gedragstherapie en Oplossingsgerichte therapie
Het is belangrijk het gedrag van het kind in ontwikkeling op te merken en doelgericht te ondersteunen. Hierbij is een goede relatie met de jongere, gericht op vertrouwen en perspectief op ontwikkeling, hetgeen Fleur OP Texel nastreeft. Samen met het kind proberen we erachter te komen, wat hij moet leren om ander gedrag te laten zien.